Deratizácia je systém regulácie škodlivých hlodavcov, ktorý sa vykonáva v súlade s prostredím a populačnou dynamikou hlodavcov. Za týmto účelom sa využívajú rôzne metódy a prostriedky s cieľom udržať populáciu škodlivých hlodavcov na nižšej úrovni, než sú úrovne dosahovaných ekonomických strát. Pod pojmom deratizácia rozumieme teda komplex opatrení zameraných na ničenie zdraviu nebezpečných a hospodársky škodlivých hlodavcov. Jedná sa hlavne o rody patriace do čeľade myšovitých (potkan obyčajný - potkan čierny, myš domáca).
Deratizácia sa delí na:
- ochrannú (profylaktická )
- ohniskovú ( priebežná a záverečná ) - je vykonávaná predovšetkým na ochranu zdravia ľudí a zvierat ale aj na zábranu rozsiahlych ekonomických strát
- represívnu - je vykonávaná pri nadmernom premnožení škodlivých hlodavcov
Škody spôsobené hlodavcami sú:
- hospodárske:
- ) priame
- ) nepriame
- zdravotne hygienické
- Hospodárske škody - vznikajú predovšetkým požerom a znehodnotením potravy exkrementami ( potkan ročne skonzumuje od 3 do 11 kg potravy - záleží na hmotnosti - asi 10% svojej váhy, ešte viacej kontaminuje potravu exkrementami - až 14%. Napr. 1 pár potkanov vyprodukuje ročne cca 3kg trusu a 12 litrov moču).
- ) priame škody - na potravinách, surovinách, produktoch, technologických zariadeniach, budovách, a pod. Svojou činnosťou - hlodaním.
- )nepriame - náklady na preventívnu ochranu pred hlodavcami a ich ničenie.
-
Zdravotne - hygienické škody - súvisia s procesom ochorení ľudí a zvierat, patria sem aj náklady na ich liečenie. Sú často podceňované.Z epidemiologického hľadiska môžeme hlodavce klasifikovať ako:
- Prenášačov rôznych ochorení, zárodkov a parazitov.
- A tzv. rezervoávorých živočíchov nákaz (sú latentne postihnuté chorobami, ktoré sú prenosné na človeka a zvieratá).
K prenosu infekcie môže dôjsť:- Kontamináciou potravy, krmiva (leptospirózy, salmonelózy, helmintózy).
- Prenosom ektoparazitmi (vírusový zápal mozgu, mor).
- Preniknutím oderkami na povrchu tela (leptospirózy)
- Kusnutím, pohryznutím (horúčka z krysieho pohryznutia Sodoku).
Počet ochorení prenosných z hlodavcov na ľudí a zvieratá podľa odbornej literatúry je udávaný okolo 30 druhov.Najdôležitejšie z nich sú: mor, besnota, krysia škvrnivka, Q - horúčka, poľná horúčka, leptospirózy, tularémia, Sodoku, rickettsiové neštovice, zápal mozgových blán, kliešťový zápal mozgu, salmonelózy, lýmska choroba z parazitárnych ochorení trichinelóza a trichofýcia.Nesprávne a nepravidelné vykonávanie deratizácie môže zapríčiniť kritický stav, ktorý sa v neskoršom období len ťažko odstraňuje. Základ úspechu pri deratizačných prácach je rovnako dôležitý ako výber rodenticídneho prípravku.